I cosplays føler Erika sig hjemme

For mange af os er det kun til fastelavn, halloween og diverse skolefester, at vi finder udklædningskassen frem, men for Erika Donbæk Jarland er det en del af hendes hobby at lave sine egne kostumer og vise dem frem sammen med sine venner

Af Mathias Holm Petersen

Erika Donbæk Jarland står i entréen, i sin gule Pikachukjole og byder velkommen til hendes lille lejlighed. Spisebordet flyder med stof og rekvisitter, klar til at blive sammensat til hendes næste kostume. På reolerne er der hundredvis af Manga bøger, film, tv-serier og videospil samt et hav af figurer fra diverse spil og tegneserier. På fjernsynet i den lille stue kører en YouTube video med highlights fra et Pokémon Game-Boy spil.

”Vi er alle en del af den her ”nørd” kultur, i mangel på et bedre ord.”

”Costume” og ”Play”

Erika er til daglig lærestuderende på VIA University College i Silkeborg, men i sin fritid er hun lige den hun vil være. Erika dyrker cosplay. Cosplay er en sammentrækning af ordene ”Costume” og ”Play”, og er en hobby, hvor dem der dyrker den klæder sig ud som deres yndlingskarakterer fra eksempelvis Anime, Manga, videospil og tegneserier. Det er stort set altid i kostumer, som man selv har lavet, og som man så viser frem på messer, såkaldte conventions, rundt omkring i landet.

Erika har selv været til et hav af conventions igennem de fem år, hun har dyrket cosplay. Når hun tager til conventions er det i fuldt kostume. Nogle gange har hun mere end et kostume med, så hun kan skifte fra dag til dag. For det meste er hun klædt ud, som en karakter der matcher hendes venners udklædning, så de alle er karakterer fra den samme Manga eller Anime.

Venskab er i højsædet

”Jeg cosplayer for at have det sjovt med mine venner. Jeg får rigtig mange venskaber, jeg får et godt sammenhold, og jeg føler mig velkommen.”

For Erika er det, det sociale der vægter højest, når hun skal rangere grundene til, at hun dyrker cosplay. Når Erika og hendes venner er til conventions, deltager de ofte i en konkurrence, man kalder: Cosplayshow. Cosplayshow handler om, at man som en gruppe, laver et par minutters skuespil, som enten kan være en scene eller en lille bid, fra den Anime eller Manga ens karakterer kommer fra. Det er ikke med de store aspirationer om at vinde, at Erika og hendes venner stiller op, det er for at udfolde sig kreativt i et element, hvor hende og hendes venner føler, at de hører til.

Erikas udvikling

Over de fem år som Erika har dyrket cosplay i, har hun gennemgået en kæmpe personlig forandring. Hun er blevet mere udadvendt og mere komfortabel, med den som hun er. Hun har ikke noget i mod at blive sat i en boks, med et ”NØRD” label henover, fordi hun er en nørd, og hun er stolt af det.

”Min fætter nævnte for nogen andre, hvordan han virkelig kan se forskellen. Jeg er blevet et mere åbent og glad menneske”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *